Hoelang moet je na het planten nog water geven?


Dat is elk jaar verschillend. In ieder geval moeten bomen tot 2 jaar na het planten in de gaten worden gehouden, soms nog langer.
Het is in elk geval niet slim om bomen in het voorjaar te planten en daarna op vakantie te gaan. Een boom geplant in het najaar, mits goed geplant, doet het altijd en een boom geplant in het voorjaar doet het meestal. Dit komt omdat de boom in het voorjaar niet meer in rust is en veel water nodig heeft. Haast ieder jaar is er een periode dat een boom extreem veel water nodig heeft. Soms is dit al in april, het kan ook in augustus zijn. Het kan nodig zijn dat een boom elke dag een paar emmers water nodig heeft. Een boom geplant in het najaar heeft over het algemeen minder verzorging nodig.

Voorbeeld vraag: Ik heb op 4 juli, het was toen erg warm, 3 bomen gekocht en na 3 dagen werd het blad van 1 boom bruin  Hoe kan dat? Antwoord: Hij heeft tekort water gehad. Dit kan binnen een halve dag fataal zijn. Het enige wat je kunt doen is veel water blijven geven en vooral de boom er niet uit halen. Een boom die te droog heeft gestaan, herstelt zich gemakkelijker dan een boom die te nat heeft gestaan.