Hoe kan ik zien of de grond te nat of te droog is?


Grond mag niet te nat- te droog zijn. Hier gaat het vaak fout. Vooral bij nieuwbouwtuinen is dit het grootste probleem. In de herfst zal de grond over het algemeen niet te droog zijn. Water geven in de herfst hoeft meestal niet, maar is soms wel nodig.

Hoe kunt u zelf kijken of de grond vochtig genoeg is of te nat of te droog?
Neem bij voorkeur een grondboor en boor op de plaats waar de boom/plant komt te staan, een gat van ongeveer 50 cm diep. Neem de onderste grond uit het gat en knijp erin. Als er net geen water uit sijpelt, dan is de grond precies vochtig genoeg (niet doen als het net geregend heeft). Een plant die te nat staat kan al na drie dagen het loodje leggen! Bedenk verder dat een meter verder in de tuin de situatie weer heel anders kan zijn.

Vooral in het voorjaar ( zon + schrale wind), als de planten uit gaan lopen komt het nogal eens voor dat planten te droog staan. Binnen een week kan de grond zo opdrogen dat er weer water gegeven moet worden. Let hier dus goed op! Vooral de voorjaarsvakantie in mei is berucht. Hele tuinen, vooral bomen, verdrogen dan in een paar dagen (zandgrond is drogere grond, klei is nattere grond).

Hoe reageren planten/bomen op nattigheid? 
Bladeren verkleuren en het blad valt van de boom. Als dit het geval is, dan gaat een boom vaak dood!

Hoe reageren planten/bomen op droogte?
Bladeren krijgen bruine randen. Soms kan een blad in 1 dag of een dagdeel helemaal bruin worden. Voorbeeld hiervan zijn wilgensoorten. Het blad blijft meestal wel aan de plant zitten. In tegenstelling tot een plant die te nat staat, kunnen deze planten vaak wel weer herstellen, mits ze de nodige aandacht krijgen.

Haal dus nooit zomaar een boom/plant uit de grond. Soms verliest een plant zijn bladeren en krijgt hij pas het volgende seizoen weer blad.