Groene beuk (Fagus sylvatica)

 

Fagus sylvatica - Beukenhaag

Lees voordat u beuken gaat planten/aanschaffen onderstaande goed!
Al vele jaren is de beuk een populaire haagplant. Helaas doet de beuk het lang niet overal goed. Er zijn dus een paar dingen waar u goed op moet letten. Op kleigrond en natte grond slaan de boompjes moeilijk, soms helemaal niet, aan. Ook moet de grond voldoende 'schimmel'( mycorrhiza) bevatten om de haag te doen slagen. Als een beukenhaag is verplant dan heeft hij de eerste 2 jaren na het planten zeer veel aandacht nodig. 

Het slagingspercentage is 100-0%. Ja u leest het goed!

 

Zeer belangrijk bij het planten van beuken is:
-Gebruik aanplantgrond met 'schimmel'. Je kunt hier nooit teveel van gebruiken. Puur gebruiken is beter dan mengen met de bestaande grond. Vooral op kleigrond veel aanplantgrond gebruiken.
- Als de grond erg nat is, plant dan wat hoger.
-Plant beuken die op de kwekerij een of meer keer zijn verplant. ( A kwaliteit) Deze hebben een beter wortelstelsel,
- Zorg ervoor dat de blote wortels niet uitdrogen  tijdens transport en planten. (eventueel benevelen met een plantenspuit)
- Dompel de wortels nooit voor het planten in water. De schimmel zit dan in de emmer. Ook kunt u overwegen of u niet beter de haagbeuk kunt aanplanten. Deze is veel gemakkelijker en sterker dan de beuk.

Een beuk die minstens een keer is verplant op de kwekerij is dus A kwaliteit en de B kwaliteit zijn planten die niet zijn verplant op de kwekerij.
Bij de B Kwaliteit zijn de planten: dunner, is het wortelstelsel minder en zijn het jongere planten.  Over het algemeen zeer veel uitval na verplanten in de tuin.
Bij de A kwaliteit zijn het beuken die een keer zijn verplant waardoor ze een beter wortelstelsel hebben en  ze zijn steviger.

N.B. Beuken laten zich dus moeilijk verplanten. Gebruik daarom altijd aanplantgrond (schimmel). U moet echter altijd rekening houden met  uitval. Onder ongunstige gevallen kan dit heel veel zijn, zie de nieuwbouwwijken waar door de aannemers beuken worden geplant. (B kwaliteit) In ongunstige gevallen gaat de hele aanplant eraan. 

Bosplantsoen kan worden geplant vanaf eind oktober tot ongeveer half april (maar hoe eerder u plant , hoe sneller de plant aan slaat). Bosplantsoen kan de hele winter worden geplant tijdens niet vriezend weer (als het voor of na het planten vriest is dat niet erg). Zie voor de prijzen en maten: http://weigelia.nl/bosplantsoen

Het verschil tussen beuk en haagbeuk:
De beuk heeft glad blad. In de winter behoudt de beuk zijn blad beter dan de haagbeuk, mits hij op de juiste plaats staat. De beste tijd om te planten is voor de winter.
De beuk stelt hoge eisen aan de grond. In kleigrond kan de hergroei van beuken tegenvallen. In zandgrond slaan ze beter aan. Kleigrond kunt u het beste vervangen door aanplantgrond van een goede kwaliteit. Aanplantgrond van Culvita is een potgrond die de schimmel bevat die nodig is voor een goede hergroei. Maar let op, ook dit is geen garantie. Haagbeuken stellen minder eisen aan de grond en slaan beter aan en groeien beter.

De wortels van de beuken maken een schimmel. Zonder deze schimmel is de overlevingskans nihil. (wortels van beuken NOOIT voor het planten in een emmer water dompelen, de schimmel spoelt er dan af en zit in de emmer, een slechte start dus.) 

Overigens moet bij het planten van beuken, ook als aan alles is gedacht, altijd rekening worden gehouden met uitval. UITVAL VAN 0 TOT 100 % IS HELAAS HEEL NORMAAL BIJ BEUKEN, ondanks de goede zorgen.

Tip: Als u een haag van beuken wilt planten dan kunt u er ook voor kiezen om een dubbele rij, in verband, te planten. U heeft dan niet 5 maar 10 planten nodig per strekkende meter. Als er dan planten uitvallen dan is het meestal niet nodig om in te boeten omdat er nog genoeg overblijven.