De tijd om planten met kale wortel te planten is voorbij. Vanaf eind oktober is er weer bosplantsoen leverbaar. De onderstaande planten zijn wel leverbaar in pot. 

De herfst is de beste tijd om bomen en struiken uit de volle grond te planten.

Met bosplantsoen wordt bedoeld dat de planten niet met een kluit of in een pot worden geleverd, maar dat de wortels kaal zijn en dat ze in een bos zitten. Planten zoals beuken, haagbeuk en elzen hebben geen last van een strenge winter en ook is de hergroei bij deze planten beter als op tijd wordt geplant.
Bosplantsoen kan geplant worden vanaf eind oktober tot half april, maar... hoe eerder geplant, hoe sneller de plant aanslaat. Bosplantsoen kan de hele winter worden geplant tijdens niet vriezend weer. Het kan geen kwaad als het voor of na het planten vriest.

Bestellen kan door een mail te sturen naar: info@weigelia.nl. of het invullen van het contactformulier.

Graag duidelijk het aantal planten en de gewenste maat vermelden als er meer mogelijkheden zijn. U krijgt een bevestiging terug binnen enkele werkdagen.

Het bosplantsoen wat wij leveren is allemaal minstens één keer verplant op de kwekerij, zeker bij beuken is dit erg belangrijk. Bij het verplanten komen de planten verder uit elkaar te staan en wordt het wortelstelsel beter. Hierdoor krijg je sterkere planten en slaan ze beter aan als ze in de tuin worden geplant.

Hoe krijg je de mooiste haag?


Voor de meeste hagen geldt: minimaal 5 planten per strekkende meter.
Voor een dubbele rij 10 planten. Plant dan in het verband (= om en om). De haag wordt dan dichter en kan smaller worden geknipt, maar is toch dicht.

Voor windsingels geldt: 3 tot 7 planten per vierkante meter. Meestal wordt hier gewerkt met wijkers en blijvers. Als je veel planten op een vierkante meter zet dan is het snel dicht en heb je minder onderhoud (onkruid). Na enige jaren worden de wijkers, dit zijn meestal de snelgroeiers, er tussen uit gehaald (afgezaagd). Bij het planten van bosplantsoen moet u altijd rekening houden met enige uitval! Daarentegen is bosplantsoen wel 2 tot 3 keer zo goedkoop als planten die in pot zijn gekweekt en loont het dus toch.

Beuken (Fagus sylvatica) worden zeer veel als bosplantsoen geleverd. Vaak worden beuk en haagbeuk (Carpinus betulus) door elkaar gehaald. Haagbeuk is een gemakkelijke plant. Beuk is een lastige plant om te verplanten. Zie hieronder bij de beuken het verschil tussen A en B kwaliteit en het verschil tussen Haagbeuk en beuk.

Bosplantsoen is over het algemeen sterk en goedkoop. Bedenk echter wel dat de hergroei altijd beter is als ook aandacht wordt geschonken aan de grond waarin wordt geplant! Planten in goede potgrond of aanplantgrond geeft altijd een beter resultaat, ook voor planten die weinig eisen stellen. Bij beuken is het zelfs noodzakelijk om aanplantgrond te gebruiken.

Let op: sommige planten zijn alleen op bestelling leverbaar.

Bosplantsoen in ons assortiment:

Acer campestre - Spaanse aak

De Acer campestre wordt veel gebruikt op plaatsen waar weinig wil groeien. Kan ook zeer goed tegen vervuilde lucht. Ook wordt de Spaanse aak gebruikt voor vakbeplanting en in ' Zeeuwse hagen'. Hij kan gemakkelijk hoger dan 2 meter worden, maar u kunt hem ook laag houden door te snoeien.

Alnus glutinosa - Zwarte els,
Gewone Els

De els kan op haast elke grondsoort en kan ook zeer goed tegen nattigheid. Als u snel een goedkope, zeer sterke windbestendige haag wilt hebben dan is de els een goede oplossing. Groeit snel en kan goed worden gesnoeid. 5 planten per strekkende meter. Wordt ook gebruikt in windsingels. 

Amelanchier lamarckii - Krentenboom

De Amelanchier bloeit met creme witte bloemen in april-mei. Zeer mooie bladverkleuring in de herfst. Wordt gebruikt in 'Zeeuwse hagen'. wordt 2 tot 3 meter hoog. Eventueel snoeien direct na de bloei.

Berberis thunbergii 'Atropurpurea'

De Berberis (zuurbes) kan zeer goed op moeilijke plaatsen worden geplant. Voor haag 5 planten per strekkende meter.
Deze Berberis wordt ook gebruikt voor vakbeplanting.

 

 

Betula pendula - Berk

Deze berk stelt weinig eisen aan de grond. Wordt vaak met meerdere planten bij elkaar gezet waardoor het lijkt dat hij meerstammig is. Veel gebruikt in windsingels. Kan eventueel gesnoeid worden in augustus. (In het voorjaar snoeien kan bloeden veroorzaken)

Carpinus betulus - Haagbeuk

Haagbeuk heeft ruw blad. De haagbeuk verliest zijn blad in de winter. In het voorjaar zit er wel snel nieuw blad aan. Soms al eind maart. Bij de beuk duurt het veel langer voordat er nieuw blad aan zit. De haagbeuk groeit sneller dan de beuk en is goedkoper in aanschaf. Er worden minder eisen aan de grond gesteld. Let op: haagbeuk is wat anders dan beukhaag! LEES DE GEBRUIKSAANWIJZING VOOR DE BEUK!

De haagbeuk is zeer geschikt om een haag van te maken. 5 planten per strekkende meter. Vaak wordt een dubbele rij geplant, u heeft dan 10 planten nodig per strekkende meter.

Cornus alba 'Sibirica' - Rode kornoelje

De rode kornoelje stelt weinig eisen aan z'n standplaats. Hij bloeit met witte schermen in het voorjaar en krijgt daarna blauwe bessen. Blad verkleurt in de herfst prachtig. In de winter rode takken. Wordt veel gebruikt in windsingels en op plaatsen waar het erg tocht. Kan 3 meter hoog worden, maar je kunt hem zeer goed snoeien, zelfs bij de grond afknippen.

Cornus stolonifera 'Flaviramea' - Gele kornoelje

Geschikt voor een Zeeuwse haag. De gele kornoelje stelt weinig eisen aan z'n standplaats. Hij bloeit met witte schermen in het voorjaar en krijgt daarna blauwe bessen. Blad verkleurt in de herfst prachtig. In de winter geelgroene takken. Wordt veel gebruikt in windsingels en op plaatsen waar het erg tocht. De hoogte is 3 meter, maar je kunt hem zeer goed snoeien, zelfs bij de grond afknippen.

Crataegus monogyna - Meidoorn

De meidoorn kan haast overal worden toegepast. Door de doornen kan het een ondoordringbare haag vormen.
Bloeit met witte bloemen in het voorjaar en krijgt daarna bessen. Wordt ook veel gebruikt in windsingels en je ziet hem veel in de 'Zeeuwse haag'.

Fagus sylvatica - Groene beuk

Lees voordat u beuken gaat planten/aanschaffen onderstaande goed!
Al vele jaren is de beuk een populaire haagplant. Helaas doet de beuk het lang niet overal goed. Er zijn dus een paar dingen waar u goed op moet letten. Op kleigrond en natte grond slaan de boompjes moeilijk, soms helemaal niet, aan. Ook moet de grond voldoende 'schimmel'( mycorrhiza) bevatten om de haag te doen slagen. Als een beukenhaag is verplant dan heeft hij de eerste 2 jaren na het planten zeer veel aandacht nodig. Het slagingspercentage is 100 tot 0%. Ja u leest het goed!

Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ -
Rode beuk

Voor de rode beuk geldt hetzelfde als voor de groene beuk.

N.B. Rode beuken zijn in aanschaf altijd duurder dan groene beuken, omdat ze langzamer groeien.

Forsythia 'Spectabiles'

Zeer sterke bloeiheester. Wordt gebruikt als solitair, in plantsoenen en windsingels en hagen. Stelt weinig eisen en kan gesnoeid worden. Een heester die vroeg in het voorjaar bloeit zoals de Forsythia kunt u direct na de bloei snoeien. Bij te laat snoeien zijn er het volgende jaar weinig bloemen.

Hippophae rhamnoides - Duindoorn

Deze struik kan 2 meter hoog worden. Heeft mooi grijs blad. Zeer sterk. Kan goed tegen zeewind. Krijgt oranje bessen. Weinig eisend en ideaal voor droge plaatsen. Lang bladhoudend. Vlinderplant.

Liguster ovalifolium

De liguster blijft in normale winters groen. Als het blad eraf vriest dan komt dat er meestal al weer snel aan in het voorjaar. De liguster kan zeer goed worden gesnoeid, maar je kunt ook een groenblijvende haag van enkele meters hoog krijgen. Als je de liguster niet snoeit of solitair zet dan bloeit hij in juni met witte, zeer lekker ruikende bloemen.

Ligustrum ovalifolium 'Aureum' - Bontbladige liguster

De liguster blijft in normale winters groen. Als het blad eraf vriest dan komt dat er meestal al weer snel aan in het voorjaar. De liguster kan zeer goed worden gesnoeid, maar je kunt ook een groenblijvende haag van enkele meters hoog krijgen. Als je de liguster niet snoeit of solitair zet dan bloeit hij in juni met witte, zeer lekker ruikende bloemen.

Philadelphus 'Virginal' - Boerenjasmijn

Geschikt voor Zeeuwse haag. Zeer sterk. Wordt gebruikt in windsingels. Kan erg goed tegen wind. Groeit langzaam, maar wordt wel 3 meter hoog. Eventueel snoeien direct na de bloei in juni.

Potentilla fruticosa

Zeer sterke, laag blijvende bloeiheester. Er zijn veel Potentilla's die alleen in pot leverbaar zijn. Deze Potentilla vormt een uitzondering en is ook als bosplantsoen verkrijgbaar. De hoogte is ongeveer 80 cm. U kunt hem het beste elk jaar in maart of april bij de grond afknippen. Hij komt dan mooi terug, en bloeit dan overdadig.

Ribes sanguineum 'King Edward'

Geschikt voor Zeeuwse haag. Sterke plant, zet hem niet op een te vochtige plaats. Combineert goed met de Forsythia. Kan gesnoeid worden na de bloei in april. Wordt gebruikt als haag en in windsingels.

Rosa rugosa - Bottelroos

Geschikt voor Zeeuwse haag. Deze roos kan overal staan. De sterk geurende bloemen worden rozenbottels waar je jam van kunt maken. Veel gebruikt als, ondoordringbare, haag. Kan in het voorjaar tot de grond worden gesnoeid. Gemakkelijke plant.

Sambucus nigra - Vlier

Geschikt voor Zeeuwse haag. De vlier kan overal groeien. Hij wordt 3 tot 5 meter hoog en in september kunt u vlier bessen jam of sap maken. Hij kan tot op de grond worden weggesnoeid. Groeit snel en stelt geen eisen aan de grond.

Sambucus nigra 'Aurea'. Gele vlier

Geschikt voor Zeeuwse haag.  De gele vlier groeit hetzelfde als de groene vlier, alleen is het blad in de zomer iets lichter van kleur.
De vlier kan overal groeien. Hij wordt 3 tot 5 meter hoog en in september kunt u vlier bessen jam of sap maken. Hij kan tot op de grond worden weggesnoeid. Groeit snel en stelt geen eisen aan de grond.

Spiraea bumalda 'Anthony Waterer' - Spierstruik

Zeer geschikt als lage, langbloeiende haag. Erg sterk.

Spiraea vanhouttei - Spierstruik

Geschikt voor Zeeuwse haag. Sterke struik. stelt weinig eisen aan de grond. Veel gebruikt in windsingels. Bloeit mei-juni. Kan worden gesnoeid direct na de bloei. Kan 2-3 meter hoog worden. 

Syringa vulgaris

Geschikt voor Zeeuwse haag. Deze sering bloeit met sterk, lekker ruikende bloemen. Kan goed tegen wind. Wordt veel in windsingels toegepast, maar kan ook solitair. 2 tot 3 meter hoog. Bloeit in het voorjaar. Kan gesnoeid worden  direct na de bloei.

Viburnum opulus - Sneeuwbal - Gelderse roos

Zeer sterke plant. Bloeit met witte schermen in het voorjaar en krijgt daarna rode bessen. Wordt veel gebruikt in windsingels om ook in de herfst wat kleur te hebben. Stelt weinig eisen aan de grond. Wordt 2 tot 3 meter hoog.