Wanneer snoei je een boom/ heester?


De meeste heesters en bomen kunnen worden gesnoeid. Belangrijk is om dit in de juiste periode te doen en wacht ook niet tot een boom al meters hoog is, als een hoogte van een paar meter gewenst is. Hoe dikker de tak die je wegsnoeit, hoe moeilijker het uitlopen gaat. Dit geldt niet voor alle bomen. Bij een plataan of een linde kun je gerust dikke takken weg halen. De boom loopt weer uit.

Een paar punten waar je op moet letten zijn het volgende:

Een boom/struik die in het voorjaar bloeit, snoei je na de bloei. Voorbeeld een Forsythia.

Een boom/struik die in het najaar bloeit , snoei je in het voorjaar. Voorbeeld een Hibiscus.

ABC bomen zijn bomen/struiken die gaan bloeden als je ze in de verkeerde tijd snoeit. Een voorbeeld hiervan is de berk. Snoei je deze eind maart dan spuit het sap eruit. Wachten dus met snoeien. Het beste kun je als je geen ervaring hebt met een bepaalde boom/ heester een tak afsnoeien en kijken of deze gaat bloeden. Is dit het geval, wacht dan een maand en probeer het nog eens. Raak niet in paniek als het gaat bloeden. Kwekerszalf is overal! Neem een hand prut en smeer daar de wond mee in.

Met snoeien bevorder je de groei. Daarom moet je in de herfst altijd goed uitkijken welke bomen je gaat snoeien en hoe diep je ze in snoeit. Bij vorstgevoelige bomen/ struiken in de herfst alleen een netheidssnoei toepassen. ( takken kunnen invriezen, vb. rozen) In het voorjaar, na de winter, kun je dan dieper insnoeien.

Veel bomen/heesters worden in de winter gesnoeid omdat ze dan in rust zijn. Er ontstaat dan weinig schade. Snoei met vorstvrij, droog weer.

Reinig regelmatig het snoeigereedschap. Breng schimmels en andere narigheid niet met het snoeien over op andere planten.

Door te snoeien bevorder je de groei en in sommige gevallen zul je dan ook geen of weinig bloemen hebben.

Groei kun je weer remmen door takken te buigen. Doe dit bij fruitbomen.

Bij fruitbomen zoals appels en peren adviseren we, als je niet weet wat vruchthout is, om te snoeien tijdens of na de bloei.