Zeer belangrijk bij het planten van beuken is:

- Gebruik aanplantgrond met 'schimmel'. Je kunt hier nooit teveel van gebruiken. Puur gebruiken is beter dan mengen met de bestaande grond. Vooral op kleigrond veel aanplantgrond gebruiken.
- Als de grond erg nat is, plant dan wat hoger.
- Plant beuken die op de kwekerij een of meer keer zijn verplant. (A kwaliteit) Deze hebben een beter wortelstelsel,
- Zorg ervoor dat de blote wortels niet uitdrogen tijdens transport en planten. (eventueel benevelen met een plantenspuit)
- Dompel de wortels nooit voor het planten in water. De schimmel zit dan in de emmer. Ook kunt u overwegen of u niet beter de haagbeuk kunt aanplanten. Deze is veel gemakkelijker en sterker dan de beuk.

 

Een beuk die minstens een keer is verplant op de kwekerij is dus A kwaliteit en de B kwaliteit zijn planten die niet zijn verplant op de kwekerij.Bij de B Kwaliteit zijn de planten: dunner, is het wortelstelsel minder en zijn het jongere planten.  Over het algemeen zeer veel uitval na verplanten in de tuin.
Bij de A kwaliteit zijn het beuken die een keer zijn verplant waardoor ze een beter wortelstelsel hebben en ze zijn steviger.


N.B. Beuken laten zich dus moeilijk verplanten. Gebruik daarom altijd aanplantgrond (schimmel). U moet echter altijd rekening houden met uitval. Onder ongunstige gevallen kan dit heel veel zijn, zie de nieuwbouwwijken waar door de aannemers beuken worden geplant. (B kwaliteit) In ongunstige gevallen gaat de hele aanplant eraan. 

Let op: Helaas gaan veel mensen bij beuken niet voor kwaliteit, maar kijken alleen naar de hoogte en prijs. Daarom hebben wij, omdat op internet vaak de goedkopere B kwaliteit wordt aangeboden, ook dit jaar naast eerste (A) kwaliteit de goedkopere B kwaliteit in 2 maten. (Let op: alleen op bestelling en afhalen op 22 of 23 oktober).

Het verschil tussen beuk en haagbeuk:

De beuk heeft glad blad. In de winter behoudt de beuk zijn blad beter dan de haagbeuk, mits hij op de juiste plaats staat. De beste tijd om te planten is voor de winter.
De beuk stelt hoge eisen aan de grond. In kleigrond kan de hergroei van beuken tegenvallen. In zandgrond slaan ze beter aan. Kleigrond kunt u het beste vervangen door aanplantgrond van een goede kwaliteit. Aanplantgrond van Culvita is een potgrond die de schimmel bevat die nodig is voor een goede hergroei. Maar let op, ook dit is geen garantie. Haagbeuken stellen minder eisen aan de grond en slaan beter aan en groeien beter.

De wortels van de beuken maken een schimmel. Zonder deze schimmel is de overlevingskans nihil. (wortels van beuken NOOIT voor het planten in een emmer water dompelen, de schimmel spoelt er dan af en zit in de emmer, een slechte start dus.) 

Overigens moet bij het planten van beuken, ook als aan alles is gedacht, altijd rekening worden gehouden met uitval. UITVAL VAN 0 TOT 100 % IS HELAAS HEEL NORMAAL BIJ BEUKEN, ondanks de goede zorgen.

Tip: Als u een haag van beuken wilt planten dan kunt u er ook voor kiezen om een dubbele rij, in verband, te planten. U heeft dan niet 5 maar 10 planten nodig per strekkende meter. Als er dan planten uitvallen dan is het meestal niet nodig om in te boeten omdat er nog genoeg overblijven.