Planten geschikt voor een Zeeuwse haag

Wat is een Zeeuwse haag?

Bij een Zeeuwse haag staan de planten vrij dicht op elkaar zodat hij ondoordringbaar wordt en onaantrekkelijk is voor de poes!Planten die veel worden gebruikt in de Zeeuwse haag zijn de meidoorn en de roos Rosa rugosa, afgewisseld met bloeiende struiken. Voordelen van een Zeeuwse haag zijn:- Ondoordringbaar.- Zeer geschikt voor vogels om in te nestelen.- Afwisselend bloemen en bessen.- Geurend.De Zeeuwse haag kan ook strak worden geknipt op verschillende hoogtes.

Acer campestre - Spaanse aak

De Acer campestre wordt veel gebruikt op plaatsen waar weinig wil groeien. Kan ook zeer goed tegen vervuilde lucht. Ook wordt de Spaanse aak gebruikt voor vakbeplanting en in ' Zeeuwse hagen'. Hij kan gemakkelijk hoger dan 2 meter worden, maar u kunt hem ook laag houden door te snoeien.

Berberis thunbergii 'Atropurpurea'

De Berberis (zuurbes) kan zeer goed op moeilijke plaatsen worden geplant. Voor haag 5 planten per strekkende meter.
Deze Berberis wordt ook gebruikt voor vakbeplanting.

Crataegus monogyna - Meidoorn

De meidoorn kan haast overal worden toegepast. Door de doornen kan het een ondoordringbare haag vormen.
Bloeit met witte bloemen in het voorjaar en krijgt daarna bessen. Wordt ook veel gebruikt in windsingels en je ziet hem veel in de 'Zeeuwse haag'.

Liguster ovalifolium

De liguster blijft in normale winters groen. Als het blad eraf vriest dan komt dat er meestal al weer snel aan in het voorjaar. De liguster kan zeer goed worden gesnoeid, maar je kunt ook een groenblijvende haag van enkele meters hoog krijgen. Als je de liguster niet snoeit of solitair zet dan bloeit hij in juni met witte, zeer lekker ruikende bloemen.

Liguster ovalifolium 'Aureum'

De bonte liguster blijft in normale winters groen. Als het blad eraf vriest dan komt dat er meestal al weer snel aan in het voorjaar. De liguster kan zeer goed worden gesnoeid, maar je kunt ook een groenblijvende haag van enkele meters hoog krijgen. Als je de liguster niet snoeit of solitair zet dan bloeit hij in juni met witte, zeer lekker ruikende bloemen.

Philadelphus 'Virginal' - Boerenjasmijn

Geschikt voor Zeeuwse haag. Zeer sterk. Wordt gebruikt in windsingels. Kan erg goed tegen wind. Groeit langzaam, maar wordt wel 3 meter hoog. Eventueel snoeien direct na de bloei in juni.

Ribes sanguineum 'King Edward'

Geschikt voor Zeeuwse haag. Sterke plant, zet hem niet op een te vochtige plaats. Combineert goed met de Forsythia. Kan gesnoeid worden na de bloei in april. Wordt gebruikt als haag en in windsingels.

Sambucus nigra - Vlier

Geschikt voor Zeeuwse haag. De vlier kan overal groeien. Hij wordt 3 tot 5 meter hoog en in september kunt u vlier bessen jam of sap maken. Hij kan tot op de grond worden weggesnoeid. Groeit snel en stelt geen eisen aan de grond.

Sambucus nigra 'Aurea'. Gele vlier

Geschikt voor Zeeuwse haag.  De gele vlier groeit hetzelfde als de groene vlier, alleen is het blad in de zomer iets lichter van kleur.
De vlier kan overal groeien. Hij wordt 3 tot 5 meter hoog en in september kunt u vlier bessen jam of sap maken. Hij kan tot op de grond worden weggesnoeid. Groeit snel en stelt geen eisen aan de grond.

Spiraea vanhouttei - Spierstruik

Geschikt voor Zeeuwse haag. Sterke struik. stelt weinig eisen aan de grond. Veel gebruikt in windsingels. Bloeit mei-juni. Kan worden gesnoeid direct na de bloei. Kan 2-3 meter hoog worden. 

Syringa vulgaris

Geschikt voor Zeeuwse zorg. Deze sering bloeit met sterk, lekker ruikende bloemen. Kan goed tegen wind. Wordt veel in windsingels toegepast, maar kan ook solitair. 2 tot 3 meter hoog. Bloeit in het voorjaar. Kan gesnoeid worden  direct na de bloei.

Viburnum opulus - Sneeuwbal - Gelderse roos

Zeer sterke plant. Bloeit met witte schermen in het voorjaar en krijgt daarna rode bessen. Wordt veel gebruikt in windsingels om ook in de herfst wat kleur te hebben. Stelt weinig eisen aan de grond. Wordt 2 tot 3 meter hoog.