" />

Welkom bij Kwekerij Weigelia

Bomen

 Hieronder een greep uit ons bomen assortiment:

 

Bolesdoorn
Acer platanoides 'Globosum'
De bolesdoorn is een sterke boom die ook behoorlijk in de wind kan staan. Wordt veel gebruikt langs oprijlanen en in tuinen op winderige plaatsen. Als de bomen 1,5 meter uit elkaar worden geplant dan kan er één geheel van worden gemaakt
 

Bolcatalpa. Deze bomen krijgen een zeer dicht bladerdak. Om takbreuk te voorkomen elk jaar helemaal terugsnoeien.


 

 

Crataegus 'Paul's Scarlet' Rode meidoorn.

De meidoorn die in bosplantsoen voorkomt is de witte meidoorn. De Paul's Scarlet is de rode meidoorn en is geent op de witte meidoorn. Struiken van de rode meidoorn zijn daarom duurder dan de witte struiken.

We hebben hem als struik of als boom.

 

 

 

Fraxinus ornus 'Meczek'  Boles

De es is een inheemse plant. Groeit eigenlijk op alle grondsoorten en kan ook goed tegen nattigheid en niet te vergeten wind. Een gewone es wordt een grote boom. De boles heeft een stam van 225 cm hoog. De maat is 14-16, dus al lekker stevig.

 

 

 

Robinia 'Umbriculifera' Bolacacia

Deze bolbomen zijn erg mooi als er Hortensia's onder staan en een paard in de buurt loopt. Maar ook als u dat niet heeft dan is het een mooie boom voor de grote en de kleine tuin.

 Snoei de boom ieder voorjaar voor half april lekker kort. U zult ervan verbaast staan hoe hard hij dan gaat groeien. Vormt vanzelf een bol.

 

 

 

Prunus eminens 'Globosum' Bolprunus of Bolkers.

Mooie bolboom met donkergroenblad. Zeer veel fijne takken die in de winter als het blad eraf is ook nog het gevoel geven van: er staat een boom in de tuin. Deze boom groeit niet zo snel en houdt niet van natte voeten. De bol vormt zich vanzelf. Erg mooi met een paar bij elkaar of als solitair. Hij bloeit met kleine witte bloemen in april en is dan is het meteen lente. Het blad komt er dan direct aan en blijft lang aan de boom zitten.

 

 

 

 

Prunus 'Kanzan'  Japanse kers

In maart beginnen de knoppen te zwellen en elke dag kijk je dan of hij al gaat bloeien. En dan ineens, in april, is het zover. Een zee van bloemen.

 

 Na de bloei krijg je die lekkere bloesem regen. Dus niet geschikt voor mensen die daar niet tegen kunnen. Wel geschikt voor de natuurliefhebber. De natuurvriendelijke rommel verdwijnt na een paar dagen vanzelf. Geschikt als straatboom of achter in een grote tuin.

Als treurboom hebben we hem ook. Dezelfde kleur bloemen. Doet het erg mooi aan de slootkant.

 

 

  

Roodbladige esdoorn Acer platanoides 'Royal Red'

Dit is een kleinere boom, die ook goed in een pot kan. Door te snoeien, als het blad er aan zit, kun je hem dan klein houden. Geeft erg veel kleur aan de tuin.

 

 

 

 

Lijsterbessen zijn er in veel verschillende soorten. Het is een makkelijke boom die het haast overal doet. Ook in de schaduw. Bloeit in april/mei met witte bloemtrossen in de zomer en herfst zitten er bessen aan. Bij ons kunt u kiezen uit de volgende bomen:

 

Sorbus aucuparia 'Sheerwater seedling' Dit is een boom geschikt voor de kleinere tuin. Oranje -rode bessen. Prachtige herfstkleur.

Sorbus aucuparia 'Edulis' Rode bessen. Wordt een grotere boom dan de vorige. 

Sorbus aria 'Magnifica' Deze heeft mooie grijsgroene bladeren.Grote rode bessen en...is uitermate geschikt om in verhardingen te plaatsen. 

 

 

 

Leihaagbeuk. Carpinus betulus.

Dit is, naast de lindeboom, een van de beste leibomen. Veel voordelen zoals vroeg in het blad en laat weer uit het blad. Als je ze 150 cm uit elkaar zet dan komen de bamboerekken tegen elkaar aan en is het meteen een geheel. Voor wie creatief is kan er ook 'blokken' van maken' en het is ook heel eenvoudig om er etages boven te maken. Je koopt ze met 4 etages. De bomen op de foto hebben inmiddels 9 etages.

Bovenstaande bomen staan nauwelijks een meter uit elkaar en zijn een lust voor het oog.

 

 

 

Op bovenstaande foto zie je beuken bomen. Beuken kunnen oud en groot worden, ze zijn ook goed te snoeien. Deze grote beuken zijn dezelfde als die van de haag. De stam van een beuk moet ALTIJD BEDEKT  zijn. Zodra de stam teveel zon krijgt gaat het mis, dat kan natuurlijk wel een paar jaar duren. De stammen van deze bomen zijn ingewikkeld in jute als bescherming tegen de zon. Als u een leiboom wilt hebben van een beuk dan moet er dus ook jute om de stam. Daarom kunt u beter kiezen voor een Haagbeuk die deze problemen niet heeft.

 

 

 

 

Liquidambar 'Whorplesdon' Dak-Amberboom

Vreemd genoeg zie je de Amberboom, wat toch een sterke boom is, in Noord-Holland nog steeds niet zo vaak. Blad verkleurt in de herfst met oranje, rode, paarse en gele tinten. Zowel de bomen als de dakbomen zijn geschikt voor grote en kleine tuinen

 

Carpinus betulus. Dak haagbeuk

Niet alleen als haag of als leiboom is de Carpinus geschikt. Ook als Dakboom is het een zeer dankbare plant.

 

 

Dakplataan Platanus acerifolia.

Deze dakboom is met stip favoriet. Groeit snel en is gemakkelijk te snoeien. Zacht hout en het maakt ook niet zoveel uit wanneer je het doet.

 

 

De plataan kan ook worden geleid. Niet geschikt voor kleine tuinen.

 

 

Leilinde Tilia pallida of koningslinde. Dit is de meest voorkomende leilinde soort. Zeer geschikt voor kleinere tuinen.

Sterke boom, waarschijnlijk ook de eerste bomen waar ze leibomen van maakten. Kan gemakkelijk 100 jaar oud worden.

NIEUW: LEILINDE MET 5 ETAGES, BEGINNEND OP 30 CM BOVEN DE GROND. ZEER GESCHIKT VOOR SMALLE HAAG. KAN HOOG OPGEKWEEKT WORDEN, MAAR OOK LAAG WORDEN GEHOUDEN. GOED WINDBESTENDIG EN IN ALLE JAAR GETIJDEN EEN GROTE SIERWAARDE.

 

Laburnum watererii 'Vossi' Gouden Regen.

De Vossi is de meest voorkomende gouden regen. De bloemtrossen van deze gouden regen zijn zeer groot.

Deze boom wordt niet met kale wortel geleverd maar met een kluit.

 

 

Salix alba. Wilgen geschikt om te knotten. Knotwilgen kunt u het beste ´rommelig´planten. U kunt de bomen zelf op de gewenste hoogte knotten. Wilgen kunnen prima op natte grond en doen het aan de slootkant natuurlijk erg goed.

Amelanchier arborea ´Robin Hill´ Krenteboom

De krenteboom is er als bosplantsoen, maar er zijn ook hele leuke boompjes van die 3 tot 4 meter hoog worden. De Robin Hill is een boompje wat prima geschikt is voor de kleinere tuin. Kan goed tegen wind. Prachtige herfstkleur.

 

 

Pyrus ´Chanticleer´Sierpeer.

Deze sierpeer wordt veel aangeplant vanwege zijn glimmende bladeren. Hij bloeit in april met witte bloemen.

Verkrijgbaar als boom en als leiboom

 

 

Betula utilis jacquemontii 'Doorenbos' witte berk. Groeit op natte en droge grondsoorten. Vaak worden meerdere berken in een plantgat gedaan waardoor hij meerstammig lijkt. Wordt 6-10 meter hoog.

 

 

 Acer Campestre leiboom.

 

Zeer mooie leiboom. Kan goed tegen luchtvervuiling en stelt weinig eisen aan de grond. Prachtige gele verkleuring van de bladeren in de herfst.

 

 

 

 

Nog even handig om te weten:

Als er bv. staat:
 8-10 dan betekent dit de stamomtrek in cm op ongeveer 1 meter boven de grond.
180 cm stam betekent: De stam is 180 cm, daarboven komt de kroon. De lengte van de stam wordt gemeten boven de wortels tot aan de onderste takken.
Gebruik altijd goede potgrond ( aan een mooie zak heb je niets, het handboek voor de bloemisterij van van Raalte zei indertijd al: koop altijd potgrond bij een te goeder naam en faam bekend staande firma!)
 Plant NOOIT TE DIEP  en zorg ervoor dat als het regent het water niet naar de boom kan lopen. Geef water als het droog is.
Gebruik altijd 1 of meer boompalen en zet de boom goed vast.
Op onze website kunt u zien hoe de werkvolgorde is om een boom te planten.

Leilindes (klik voor meer informatie)